Πρέπει ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ να αλλάξει σύστημα;

Δεν συνηθίζω να εκφράζω την άποψη μου στην σελίδα που διατηρώ ή σε διάφορα γκρουπ, αλλά το χθεσινό 5-2 για το ματς κυπέλλου με την Λαμία, με έκανε να νιώσω την ανάγκη να γράψω αυτό το άρθρο. Πρόφαση φυσικά είναι η αμυντική λειτουργία της ομάδας, όπου δέχεται πολύ εύκολα γκολ επί Πάμπλο Γκαρσία, με την ίδια ευκολία που σκοράρει. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν πήραμε πρωτάθλημα και ο Λουτσέσκου εφάρμοσε αμυντικογενές σύστημα 4-2-3-1, είχε στο κέντρο, τον Κάνιας, τον Μπίσεσβαρ τον Σάκχοφ, και φυσικά δανεικό τον Πορτογάλο Ολιβέιρα (όπου ήταν πολυτέλεια για το Ελληνικό πρωτάθλημα). Επίσης είχε δύο (2) χρόνια μικρότερους τον Βαρελά τον Κρέσπο, Μάτος & τον Βιερίνια . Όπως καταλαβαίνεται και όπως όλη ξέρουμε κάποιοι παίχτες από τους παραπάνω, όταν πήραμε το πρωτάθλημα (Νταμπλ) και φέραμε παίχτες φιλότιμους και ακριβοπληρωμένους του στυλ Εσίτι. Ο Ρουμάνος αποχώρησε και ήρθε ο Πορτογάλος Φερέιρα. Στο πρώτο ματς που δώσαμε με τον Άγιαξ προσπάθησε να αποδομήσει την ομάδα του Λουτσέσκου, εφαρμόζοντας ένα σύστημα 4-4-2, επιθιτικογενές και συν αυτό εφαρμόζοντας ζώνη στα στημένα. Η χρονιά πέρασε από χίλια κύματα εξω διοικητικά ( Περίπτωση πολυιοδιοκτησίας ) όπου έφερε την ομάδα σε ανακατοσούρα, αφού η κυβέρνηση ήθελε να μας υποβιβάσει , ενώ στο αγωνιστικό τμήμα πολλά κυκλοφορούσαν, για τις σχέσεις του Πορτογάλου με τους παίχτες. Έρχεται η πανδημία και ποιο συγκεκριμένα τα play off και το παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Εκεί ο Πορτογάλος εφαρμόζει εξ ανάγκης ένα σύστημα 3-4-3 για πρώτη φορά με την συμμετοχή του νεαρού Μιχαηλίδη σαν τρίτο στόπερ, όπου σκόραρε κιόλας.
Αυτό το σύστημα δηλαδή το 3-4-3 το ακολούθησε και μέσα στο Καραισκάκη, όπου όλοι όπως θυμόμαστε κερδίσαμε με 0-1 τον Ολυμπιακό στο τέλος με γκολ του Μιχάι (βίντεο).
Τελειώνει η χρονιά και ξεκινάει ο μεταγραφικός σχεδιασμός με έναν νέο Τεχνικό Διευθυντή. Μέχρι την περίοδο του Δεκεμβρίου έχουμε αποχωρήσεις και προσθήκες παικτών. Μερικοί από αυτούς που ήρθαν ήταν ο Αντρέι Ζίβκοβιτς , ο Ουαγκέ, ο Νίλσεν Περέρειρα, ο Μπάμπα, ο Μούργκ, ο Σβαμπ , ο Καγκάβα, ο Νινουά, ο Τσόλακ & ο Κρεμντσεκ ενώ γύρισαν οι δανεικοί Λάμπου και Ουάρντα ενώ ανέβηκαν από την Κ-19 παίχτες όπως ο Χρήστος Τζόλης και ο Μιχαηλίδης. Η χρονιά ξεκίνησε με παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λινγκ στα προκριματικά, με προπονητή τον Πορτογάλο και πρώτο αντίπαλο την Μπεσίκτας στην Τούμπα σε μονούς αγώνες. Ο Πορτογάλος προπονητής επέλεξε τον Ζίβκοβιτς για να υπερασπιστεί την εστία του Δικεφάλου, σε σχέση με τον Πασχαλάκη, ενώ η άμυνα θα ήταν σε τριάδα. Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο - Ίνγκασον, Βαρέλα, Μιχαηλίδης - Γιαννούλης, Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Τζόλης, Πέλκας, Άκπομ. Στον πάγκο οι Πασχαλάκης, Κρέσπο, Εσίτι, Μπίσεσβαρ, Λημνιός, Ζαμπά και Σβιντέρσκι. Επειδή το ματς ήταν μονό ο ΠΑΟΚ πήγε συντηρητικά, και έπαιζε με αντεπιθέσεις και έτσι μπορούσε να κρατήσει και το μηδέν πίσω ενώ το τρίο της επίθεσης Τζόλης- Πέλκας & Άκπομ είχαν χώρο μπροστά να αναπτυχθούν, αφού η ομάδα έπαιζε με αντεπιθέσεις και εκμεταλευόταν την ταχύτητα και στο κέντρο και στην επίθεση. Τελικό σκόρ, 3-1 με 2 γκολ από τον Χρήστο Τζόλη και ένα από τον Δμήτρη Πέλκα.
Δεύτερο ματς που δώσαμε για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίνγκ ήταν με την Μπενφίκα. Η ενδεκάδα που κατέβασε ο Πορτογάλος ήταν με τρεις στην άμυνα και ήταν η εξής Ζίβκοβιτς, Κρέσπο, Ίνγκασον, Βαρέλα, Μιχαηλίδη, Γιαννούλη, Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Πέλκα, Τζόλη και Άκπομ. Στον πάγκο βρίσκονται οι: Πασχαλάκης, Μιχάι, Σβιντέρσκι, Α. Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ, Εσίτι και Νινούα. Το ματς ως γνωστό έληξε με 2-1 με γκολ από τον Σέρβο Αντρίγια Ζίβκοβιτς και του Δημήτρη Γιαννούλη. Η τακτική της ομάδας ήταν κλεφτοπόλεμος, αφού έπαιζε με αντεπιθέσεις την σαφώς ποιο ακριβή αλλά και ποιο ανέτοιμη ομάδα της Μπενφίκα Ο Ζίφκοβιτς αν και πρώτο ματς με τον ΠΑΟΚ, έδειξε το πλούσιο ταλέντο του, αφού σε σύστημα 3-4-3 σαν winger είχε χώρο μπροστά του και να μαρκάρει καθώς επίσης και να είναι δημιουργικός επιθετικά με αποκορύφωμα το γκολ που έβαλε.
Σε αντίθεση με την αγωνιστική πτώση που τον βλέπουμε στο 4-2-3-1 όπου δεν υπάρχει κέντρο, και δεν μπορεί να του μεταφέρει την μπάλα προς τα εμπρός, τον αναγκάζει να κατεβαίνει πολύ χαμηλά για να πάρει την μπάλα και να ξοδεύει αναπνοές , για να μεταφέρει την μπάλα προς την εστία. Η ομάδα τελικά προκρίνεται στους ομίλους του Europa League και έρχεται το πρώτο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ αρκετά νωρίς. Η ενδεκάδα που κατεβάζει ο Πορτογάλος στο ματς με την ΑΕΚ είναι η εξής: Ζίφκοβιτς, Μάτος, Ινγκνασον, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Γιαννούλης, Εσίτι, Σβαμπ, Ζίβκοβιτς, Τζόλης, Τσόλακ. Στον πάγκο για τον ΠΑΟΚ οι: Πασχαλάκης, Βάγκε, Μιχάι, Περέιρα, Αουγκούστο, Νινούα, Μπίσεσβαρ, Μουργκ, Σβιντέρφσκι. Ο Δικέφαλος του Βορρά από το ξεκίνημα κυκλοφορούσε καλύτερα την μπάλα με την Ένωση να μην μπορεί να την κρατήσει στα δικά της πόδια και να πάσχει σε κίνηση και μαχητικότητα. Ο ΠΑΟΚ αναπτυσσόταν κυρίως από τη δεξιά πλευρά με Μάτος και Α. Ζίβκοβιτς θέλοντας να εκμεταλλευτεί την απειρία του 17χρονου Μιτάι, ο οποίος στην αρχή ήταν «τρακαρισμένος» αλλά όσο περνούσαν τα λεπτά πάταγε πιο σταθερά στα πόδια του, παίρνοντας βοήθειες και από τους συμπαίκτες του, είτε από τον Κρίστιτσιτς είτε από τον Νεντελτσιάρου. Ο ΠΑΟΚ ήταν λοιπόν αυτός που πλησίαζε μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο απειλητικά την αντίπαλη περιοχή. Αρχικά στο 9' όταν ο Ζίβκοβιτς από τα δεξιά βρήκε τον Τσόλακ μέσα στην περιοχή, αλλά το σουτ του τελευταίου πέρασε πάνω από τα δοκάρια, στη συνέχεια με το πλασέ του Τζόλη στο 15' που μπλόκαρε εύκολα ο Τσιντώτας και έπειτα στο 20' με ένα μονοκόμματο σουτ του Α. Ζίβκοβιτς το οποίο πέρασε δίπλα από το κάθετο. Κόντρα στη ροή του αγώνα όμως η ΑΕΚ πήρε κεφάλι στο σκορ. Ο Λιβάια κατέβασε πανέμορφα την μπάλα, με τον Τάνκοβιτς να μπαίνει κατά μέτωπο και με ένα άψογο «τσίμπημα» της μπάλας, την πέρασε μέσα από την τριάδα της αμυντικής γραμμής του ΠΑΟΚ στρώνοντας στον Ανσαριφάρντ, ο οποίος σημάδεψε τη γωνία με το αριστερό και έκανε το 1-0! Ο Μουργκ μπαίνει στο 81' στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ και στο 89' σπρώχνει την μπάλα στα δίχτυα και ο ΠΑΟΚ φεύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1) κόντρα στην ΑΕΚ των απουσιών, που προηγήθηκε με τον Ανσαριφάρντ! Απίθανη ευκαιρία του Σφιντέρσκι στο 96'!
Στο 3-4-3 λοιπόν παρ ότι πρώτη εμφάνιση έχει θέση και ο Μουργκ και ανασταλτικά και επιθετικά αφού σκοράρει. Δεν λέω ότι αξίζουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν, αλλά θέλω να σημειώσω ότι σε ένα σύστημα 4-2-3-1 με ανύπαρκτο κέντρο χαραμίζετε Θέλω να σημειώσω πως το πρόβλημα του φετινού ΠΑΟΚ είναι το κέντρο αφού δεν έχει παίκτες ο Πάμπλο να μαρκάρουν , και να βοηθήσουν το δίδυμο κεντρικών αμυντικών. Έχει αχρηστευτεί ο Μιχαηλίδης αφού τα καλύτερα παιχνίδια που έκανε τα έκανε με τρεις πίσω στην άμυνα , ενώ όσες φορές αγωνίστηκε σε δίδυμο δεν έπεισε. Πρέπει να περιμένουμε και τον ΜΙχάι να γυρίσει. Να σημειώσουμε πως σε τριάδα πίσω στην άμυνα επιθετικούς προσανατολισμούς είχαν και τα μπακ αφού και ο Μιχαηλίδης για παράδειγμα σκόραρε στα play off με τον ΟΦΗ και ο Μιχάι έβαλε το κρίσιμο γκολ στο Καραϊσκάκης στα play off To 4-2-3-1 είναι ένα σύγχρονο σύστημα, αλλά χρειάζεται γρήγορα μπακ και δυνατό κέντρο. Κόφτες δηλαδή, πράγμα που ο ΠΑΟΚ δεν έχει αυτή την στιγμή. Μπροστά η επίθεση βγάζει φωτιές αλλά δεν νομίζω ότι το σκεπτικό ότι θα βάλω περισσότερα, απ όσα θα φάω, είναι σωστό. Η Ιστορία του ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πως οι τίτλοι ήρθαν από την άμυνα γι αυτό ίσως η αλλαγή για φέτος αφού υπάρχει λειψανδρία στο κέντρο, είναι να ενισχύσεις την άμυνα σου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου