Το Μπάσκετ του ΠΑΟΚ αξίζει την στήριξη



Το καλοκαίρι του 2003, η μπασκετική Θεσσαλονίκη ανέπνεε ξανά χάρη στην ευνοϊκή μεταχείριση της πολιτείας με τον νόμο για την ειδική εκκαθάριση των χρεών. Ο ΠΑΟΚ, που είχε και τα περισσότερα χρέη από τους τρεις της Θεσσαλονίκης, γυρνούσε σελίδα με μπροστάρη τον Τάκη Πανελούδη. Ο,τι τραγελαφικό συμβαίνει στον μπασκετικό ΠΑΟΚ οφείλεται κυρίως στο τι έγινε από το 2003 και μετά , όταν ο Τάκης Πανελούδης αποφάσισε να απεμπλακεί. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων χρεών της (νέας) ΚΑΕ ΠΑΟΚ οφείλεται σε διοικήσεις του έμπειρου παράγοντα, που δυστυχώς προσπάθησε με λάθη να διορθώσει τα λάθη. Η κακοδιαχείριση και η θέληση για ανταγωνισμό με ομάδες πιο οργανωμένες οδήγησαν στις οφειλές. Οι πωλήσεις παικτών (Βασιλειάδης, Βασιλόπουλος, Μαυροκεφαλίδης, Σέκουλιτς) δεν έφεραν λύση. Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν συνεπής ούτε σε τρίτους, ούτε στο Δημόσιο.
Το γεγονός ότι η ομάδα κινδύνευσε με υποβιβασμό κάποια στιγμή δεν συγκίνησε κανέναν. Τότε εμφανίστηκε ο Δημήτρης Δρόσος, αρκετοί έτρεξαν να τον αποθεώσουν και να τον αναγάγουν σε Μεσσία. Ο Δρόσος με πολύ μεγάλη ευκολία είπε ότι παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών πάνω του, ότι μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΑΕ θα γινόταν αυτός μεγαλομέτοχος. Άντεξε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008. Τότε ήταν που ανακοίνωσε ουσιαστικά το τέλος του, έχοντας όμως φτιάξει μια ομάδα με το πιο υψηλό μπάτζετ των τελευταίων ετών. Σταδιακά ένας ένας οι παίκτες αποχώρησαν (Βασιλειάδης, Ουέσον, Χαρίσης, Γκρέγκορι, Μαρμαρινός, Μουλαομέροβιτς, Γαλαζούλας, Ντιαρά), οι παίκτες ήταν απλήρωτοι και η ομάδα δεν είχε κανέναν απολύτως αγωνιστικό στόχο. Ο Δρόσος έγινε κόκκινο πανί από Μεσσίας, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ΚΑΕ, αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν είναι μεγαλομέτοχος. Για το υπουργείο Ανάπτυξης είναι, για την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού όχι.
Με το τέλος του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ ήταν όχι δικέφαλος, αλλά ακέφαλος. Ανθρωποι του Ερασιτέχνη κάλεσαν τον Μπάνε Πρέλεβιτς για να βοηθήσει. Εμβληματική μορφή ο Πρέλεβιτς, έχοντας προσφέρει από όλα τα πόστα στον ΠΑΟΚ (παίκτης, προπονητής, μάνατζερ) δέχτηκε να επιστρέψει, αλλά τόνισε πως για να αναλάβει την προεδρία της ομάδας, θα ήθελε να κάνει αυτός τις επιλογές των συνεργατών του. Αυτό το τόσο απλό για έναν που ηγείται, θεωρήθηκε εγωιστικό και επικίνδυνο από κάποιους.


Τα σχέδια του Πρέλεβιτς για τον ΠΑΟΚ

Τα σχέδια του Πρέλεβιτς για τον ΠΑΟΚ ήταν να τον βοηθήσει να ξεχρεώσει και παράλληλα να βρεθεί κάποιος μεγαλομέτοχος. Στόχος ήταν η δημιουργία μιας αξιοπρεπούς ομάδας η οποία θα στηριζόταν και στις ακαδημίες.
Για τους επενδυτές αν υπάρχουν έχει δηλώσει πρόσφατα: «Πριν τρία χρόνια, καλέσαμε παλιούς παράγοντες, φιλάθλους και όποιον ήθελε, για αυτή τη συζήτηση για να βρεθεί κάποιος χρηματοδότης. Το αποτέλεσμα, ήταν απογοητευτικό... Ηρθαν γύρω στα 30 άτομα και πουλήσαμε 1 διαρκείας. Και τώρα να τους μαζέψουμε, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. Η κατάσταση έξω μπορεί να είναι και χειρότερη από τότε. Σε κανένα δεν περισσεύουν τα χρήματα, από αυτούς που γνωρίζουμε εμείς. Οι ομάδες που έχουν χρηματοδότη αυτή τη στιγμή, είναι πολύ τυχερές».

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ευεργέτης του μπασκετικού ΠΑΟΚ:

«Με τον κ. Σαββίδη έχουμε καλή επαφή. Νομίζω ότι η στήριξη του αυτή τη στιγμή, είναι αρκετά καλή, με το σκεπτικό ότι η εταιρεία δεν είναι δική του. Τι θα αποφασίσει και αν θα το κάνει να ασχοληθεί διαφορετικά, δε μπορούμε να το ξέρουμε. Η δουλειά της διοίκησης Πρωτοδικείου, ήταν και είναι η επιβίωση της ανώνυμης εταιρείας. Δεν είναι η προσέλκυση καινούργιου χρηματοδότη, άσχετα αν εμείς το ψάχνουμε. Εμείς στις ΑΜΚ που έχουμε κάνει, ξέρετε πόσα χρήματα έχουμε μαζέψει; Μηδέν! Ολοι το ξέρουν, αυξήσεις υπάρχουν και δεν έχει εμφανιστεί, ούτε ένας, να δώσει ένα ευρώ. Μας δυσκολεύουν πολύ και οι οικονομικές συγκυρίες. Δε μπορώ να εξηγήσω γιατί είμαστε η μοναδική επαγγελματική Ελλάδα χωρίς χρηματοδότη».

Παλιότερα ένας από τους στυλοβάτες του μπασκετικού ΠΑΟΚ ήταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Ο Όμιλος Demco του κ. Δημήτρη Κοντομηνά χρηματοδοτούσε την ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Ο Όμιλος Demco του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, στηρίζε την προσπάθεια του ΠΑΟΚ, με βασικούς εκφραστές της μεγάλης αυτής χορηγικής συμφωνίας, την Ασφαλιστική Εταιρία Prime Insurance, τα Village Cinemas και την τηλεόραση του Alpha.

Ένας από τους στυλοβάτες του σημερινού ΠΑΟΚ είναι ο Σούλης

Την περίοδο 1993-94 υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, αρχικά ως βοηθός προπονητή και όταν αποχώρησε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ως πρώτος προπονητής. Βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας κατά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς τον Απρίλιο του 1994. Την ίδια χρονιά οδήγησε το σύλλογο μέχρι τον τελικό των play-off της Α1. Το 2009 επέστρεψε για τρίτη θητεία στον ΠΑΟΚ όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Ο Σούλης έχει καταφέρει αγωνιστικά να φτιάξει ένα αξιόμαχο σύνολο όπου χτυπάει όλα τα παιχνίδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες οι ομάδες του ΠΑΟΚ ήταν σκληροτράχηλες και δεν φοβόταν τον αντίπαλο, παρ όλο που οικονομικά μπορεί να είναι ή να ήταν ποιο ισχυρός από τον ΠΑΟΚ. Αγωνιστικά ο Σούλης σε ένα υποβαθμισμένο πρώταθλημα, αφού τα ακριβά συμβόλαια πάνε σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για την Euroleagues, έχει καταφέρει

το 2009 να πάρει την 5η θέση και στο κύπελλο να αποκλειστεί στην φάση των 8. Το 2010, να πάρει την 3η θέση να φτάσει στα ημιτελικά στο κύπελλο και να συμμετάσχει στην φάση των ομίλων. Το 2011 πήρε την 8η θέση, αποκλείστηκε στον ημιτελικό του κυπέλλου και πήρε μέρος στα προκριματικά της Ευρωλίγκας. Το 2012, πήρε την 5η θέση και αποκλειστήκε στους 16 του κυπέλλου, το 2013 πήρε την 3η θέση, αποκλείστηκε στους 8 και πήρε μέρος στο Eurocup, to 2014 ξαναπήρε την 3η θέση έφτασε στον ημιτελικό του κυπέλλου και πήρε μέρος στο Eurocup στην φάση των 32. Το 2015 είχε σταθερή πορεία βγήκε 5ος, αποκλείστηκε στον ημιτελικό του κυπέλλου και έφτασε στους 32 του Eurocup.

Φέτος είναι 5ος 29 βαθμούς ενώ μετέχει στο Champions league του Μπάσκετ όπου απέκλεισε θριαμβευτικά την Παρτιζάν και χθες κέρδισε την πρωτοπόρο του Ισπανικού πρωταθλήματος την Τενερίφη.
Όλα αυτά που έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ από το 2009 μέχρι σήμερα, είναι έργο Σούλη Μαρκόπουλου, αφού τα οικονομικά της ομάδας ήταν περιορισμένα και οι παίχτες που έιχε στην διάθεση του δεν ήταν της εμβέλειας παιχτών που πάνε σε ομάδες των Αθηνών που έχουν μεγαλομετόχους και έχουν έσοδα από την Ευρωλίγκα

Ο μπασκετικός ΠΑΟΚ φαίνεται να πολεμάει με πέτρες όταν όλες οι ομάδες έχουν μεγαλομετόχους και φαίνεται να υπάρχει μια σχετική οικονομική ευρωστία. Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι οικονομικό. Οπότε η διοίκηση αναγκάζετε να πάει σε πειραματικές λύσεις παιχτών και όχι δοκιμασμένες λύσεις. Αν και σε αυτές τις πειραματικές λύσεις φαίνεται ότι έχει βρει κάποια λαυράκια, όπως ο Κλάντον ( Πρώτος ριμπάουντερ του Champions League ) ο Σάιμπερτ εκτελεστής έξω από τα 6, 75 ο Πέινερς.. Το ερώτημα είναι πως με αυτά τα φτωχά οικονομικά, θα μπορέσει να κρατήσει αυτούς τους παίχτες και να δημιουργήσει ένα κορμό παιχτών παράλληλα με τους Έλληνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου